Саудитски дисидент, който неуспешно е търсил убежище в България, каза пред

...
Саудитски дисидент, който неуспешно е търсил убежище в България, каза пред
Коментари Харесай

България е издала заповед за депортиране на саудитски дисидент

Саудитски отстъпник, който несполучливо е търсил леговище в България, сподели пред Агенция Франс Прес в неделя, че е получил заповед за депортиране и в този момент се притеснява, че може да бъде върнат назад в кралството от Персийския залив.

„ Беше ми издадена заповед за депортиране, преди моето дело за убежище даже да завърши “, сподели Абд ал-Рахман ал-Халиди пред Агенция Франс Прес от килията си в София, като посочи, че е бил известен за заповедта на 7 февруари. Мери Лоулър, специфична докладчица на Организация на обединените нации за ситуацията на бранителите на правата на индивида, сподели в обществените медии предходната седмица, че „ идното депортиране “ на Халиди е „ извънредно тревожно “, тя назова Саудитска Арабия „ рисково
място “.

През 2011 година Халиди беше активен по време на редки демонстрации в източна Саудитска Арабия, където е концентрирано шиитското малцинство в страната. Тогава бе пламнала Арабската пролет. Той избяга в Турция през 2013 година, след което пътува пешком до България през 2021 година, когато паспортът му изтече, търсейки протекция в Европейския съюз. Българските управляващи заключиха през 2022 година, че Халиди не е потвърдил съответно, че ще бъде преследван вкъщи, съгласно български юрист, който е работил по случая и е приказвал при изискване за анонимност.

Халиди се опитваше да апелира това решение, когато беше известен за заповедта за депортиране.

Под ръководството на престолонаследника принц и де факто владетел Мохамед бин Салман, който стана първият по линия на трона през 2017 година, Саудитска Арабия стана очевидец на грубо угнетяване на несъгласието, твъдят правозащитни групи и деятели. Страховете на Халиди за сигурността му се ускориха предходната година, когато Хасан ал-Рабие, различен саудитски отстъпник, беше екстрадиран от Мароко, където бе потърсил краткотрайно леговище.

„ Ако бъда депортиран в Саудитска Арабия, ще се изправя пред затвор, неправдив развой, изтезания, принудително изгубване или даже екзекуция “, сподели 30-годишният татко на две деца. „ Прибягнах до Европейски Съюз, където хората имат стойност, и съм в невъзможност, като че ли съм в Саудитска Арабия.

В неделя българската Държавна агенция  " Национална сигурност " не отговори незабавно на въпроси по случая. Адела Качаунова от Българския хелзинкски комитет сподели пред Агенция Франс Прес, че юристите имат период до понеделник да апелират заповедта за депортиране. Ако съдът отхвърли жалбата, нейната организация е подготвена да заведе случая на Халиди пред Европейския съд по правата на индивида в границите на " часове ". „ Вече сме подготвени с текста “, сподели тя и добави, че Европейският съд нормално „ дава отговор доста бързо на такива претенции “. 

 

Инфо: БГНЕС

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР